Wandelen in Braga en Noord-Portugal

Continent:

Deel op Sociale Media

Citytrippend wandelen, wandelend citytrippen

Ann Kempeneers verhuisde in september 2019 naar Braga, in Noord-Portugal. Toen de wereld op slot ging door een pandemie was dat voor haar de opportuniteit om te doen waarvoor ze eigenlijk naar Portugal verhuisde: vertragen en fysiek en mentaal herstellen na een burnout. Ze leerde Braga en het Noorden van Portugal op een andere manier kennen dan ze oorspronkelijk in gedachten had: al wandelend. Ze wandelde ook enkele keren de Portugese Camino naar Santiago en ontdekte de bijzondere band die de stad Braga heeft met de Camino.

Braga, 3de stad van Portugal, waar véél meer te zien is dan je op een halve dag kan doen

Braga, de thuisstad van Ann, ligt op 60 km ten Noorden van Porto. De stad staat voor een combinatie van cultuur, werelderfgoed en gastronomie. In het historisch centrum van de stad verlies je de tijd uit het oog, al wandelend tussen de prachtige monumenten, kerken, kloosters, ruïnes en overblijfselen uit de Romaanse periode. Op onverwachte plaatsen wandel je door piekfijn onderhouden parken en tuinen. Doordat Braga een compacte stad is, ben je ook altijd op wandelafstand van de stilte van de natuur, die een groene gordel vormt rond het centrum.

Als je houdt van citytrippen én van wandelen in de natuur, dan is Braga een ideale bestemming!

Natuur, cultuur & gastronomie, de ingrediënten van een verblijf in Braga

Ann stippelde eigen wandelroutes uit variërend in afstand en qua landschap. Ze ontwikkelde een concept waarbij je je eigen verblijf in Braga kan samenstellen en de stad en haar omgeving ontdekken op een manier die perfect aansluit bij jouw interesses.

Ann neemt je mee op een wandeling in de stad, waar je veel meer te zien krijgt dan je in eender welke brochure of op het internet kan vinden. Uiteraard bezoek je ook de heiligdommen Bom Jesus do Monte (Unesco Werelderfgoed) en Sameiro, het domein van Mosteiro de Tibães en nog zoveel meer. Misschien kies je wel voor een authentieke Vinho Verde wijnproeverij na afloop van de wandeling? 

Stel zelf je verblijf in Braga samen, variërend van 3 tot 7 dagen (of meer)!

Camino naar Santiago de Compostela

Braga ligt op amper 200 km van Santiago de Compostela. Dwars doorheen het Noorden van Portugal lopen verschillende paden van de Portugese Camino naar Santiago. De meest bekende routes zijn de Camino Portugués da Costa en de Camino Portugués Central.

Wat nog weinig mensen weten, is dat Braga zelf ook een sterke band heeft met de Camino. Twee routes hebben hun vertrekpunt in Braga, drie andere passeren er!

Heb je er altijd al van gedroomd om de Camino naar Santiago de Compostela te wandelen, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Ann helpt je op weg!

  • Hulp bij de voorbereiding als je zelf je Camino wil plannen
  • Individuele reispakketten als je de organisatie liever helemaal uit handen wil geven
  • Of wandelen met een klein groepje, op een rustig tempo, onder begeleiding van Ann
  • Leer de Camino kennen tijdens een weekendje ‘Camino wandelen’

Herbronnen & vertragen in het groene Noorden van Portugal

In 2022 kreeg Ann de diagnose Lymfeklierkanker. Ze won de strijd, maar het vergde veel van haar lichaam, zowel fysiek als mentaal. Ze leerde nog meer om te vertragen en om onderweg de mooie, kleine dingen niet uit het oog te verliezen. Ze ervoer opnieuw de helende kracht van wandelen tijdens haar herstelperiode.

Herstellen, herbronnen & vertragen zijn de kenmerken van alle wandelvakanties die Ann aanbiedt.

Fysiek aansterken én tegelijk mentaal rust vinden tijdens het wandelen, in functie van je mogelijkheden. Tools vinden die je helpen omgaan met stress, angst en de mentale gevolgen die ziekte met zich mee kunnen brengen. Wandelen is zoveel meer dan louter een fysiek gebeuren. En wandelen in deze prachtige omgeving is een weldaad voor lichaam én geest.

Braga, uitvalsbasis om het Noorden van Portugal te ontdekken

Dankzij de centrale ligging van de stad in het Noorden van Portugal, is Braga een ideale uitvalsbasis om de streek te ontdekken. Geen overrompeling van toeristen, maar toch een stad die bruist van de activiteit. Geef toe, wat is er aangenamer dan na een uitstap de dag te kunnen afsluiten in één van de vele restaurantjes of op een gezellig terras in de stad?

Vanuit Braga ben je in geen tijd op de mooiste plekken in Noord-Portugal:

  • Het Nationaal Park Peneda-Gerês, met prachtige berglandschappen, talloze meren, rivieren, watervallen, schapen, Cachena koeien,  Garrano paarden en nog zoveel meer.
  • De vallei van de Douro rivier, met adembenemende uitzichten op de wijngaarden, die erkend zijn als Unesco Werelderfgoed.
  • De Atlantische kust tussen de mondingen van de Douro en de Lima (die de grens met Spanje vormt in het Noorden).
  • Steden en (historische) plaatsen die een bezoek waard zijn: Braga, Porto, Guimarães, Amarante, Barcelos, Esposende, Viana do Castelo, Ponte de Lima, Vila Real, Chaves, …

Met haar tips & wandelreizen helpt Ann jou om het beste van Braga en Noord-Portugal te ontdekken!

Deze regio biedt een combinatie van natuur & avontuur, cultuur, Romaanse architectuur & erfgoed, gastronomie & wijn. Met haar tips & wandelreizen helpt Ann jou om het beste van Braga en Noord-Portugal te ontdekken! Meer informatie op de website.

Eigenaar

Klik op de foto om een mailbericht te sturen.

Ann Kempeneers

Ann biedt, samen met een lokale partner, individuele wandelreizen in de regio Braga en Noord-Portugal aan.

Reacties

Enkel zichtbaar als je beschikt over een Facebook profiel (en ingelogd bent op Facebook).